· 

Ervaringen met de troostrugzak


Bij veel van de uitvaarten die we mogen begeleiden zijn kinderen betrokken. En kinderen zitten met vragen. Waarom is oma zo koud? Komt opa nooit meer terug? Waar is oma nu? Wat is begraven of cremeren? Allemaal vragen die wij in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Soms durven kinderen ze te stellen maar soms niet. 

 

Onze ervaring is dat kinderen en/of jongeren het de eerste dag vaak spannend vinden, misschien ligt oma in de uitvaartkist of op bed in de kamer. In de loop van de dagen daarna merk je dat het makkelijker wordt en ze wel gaan kijken bij oma. Een tekening of een foto bij oma leggen, nog even iets zeggen of gewoon even bij haar zijn. Alles mag, niets hoeft. 

 

Om kinderen te helpen met hun vragen hebben wij een troostrugzak samengesteld die geleend kan worden. In de rugzak zitten lees- en informatieboekjes over het thema 'rouwverwerking'. Een kaarsje, knuffels en een boekje om in te lezen, kleuren, knippen en plakken. De rugzak is de afgelopen 4 jaar vaak uitgeleend, er is veel gebruik van gemaakt en de reacties zijn mooi als de rugzak terugkomt. Kinderen die het zorgenpoppetje onder hun kussen leggen en echt het gevoel hebben dat het troost geeft. Bij de troostrugzak horen ook de kleine knuffels, zelfgemaakt met hulp van een goede kennis. Elk kind en/of jongere mag er één uitzoeken en houden. Mooi om te zien dat zelfs de oudere jeugd zich niet schaamt om er eentje uit te zoeken.

 

Verder wordt de rugzak ook uitgeleend aan leerlingen van de school van Ineke die het nodig hebben. Niet alle uitvaartverzorgers hebben materiaal voor kinderen om te helpen bij de rouwverwerking. Fijn om ook dan te kunnen helpen.

Wat wij terug horen van ouders is dat de rugzak erg helpend is, de knuffels erg dierbaar en troost geven, ook voor de grotere kinderen. Dat het goed afscheid kunnen nemen en alles een plekje kunnen geven door het werkboekje beter lukt. Ouders krijgen door de boekjes een ingang voor een gesprek. De goede uitleg in de boekjes maakt 'de dood' minder eng.

 

We hopen in de toekomst nog veel kinderen met de troostrugzak te kunnen helpen bij de rouwverwerking van iemand die ze lief hadden. 

 

Wilt u meer weten?  Ga dan naar de desbetreffende pagina door hier te klikken.


Bent u door deze blogpost geïnspireerd? Heeft u nog vragen of wilt u informatie? Zou u een afspraak willen maken om een uitvaart voor te bespreken?

Neem dan contact met ons op of vul het formulier in op de contactpagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Jolanda van Wolde (dinsdag, 11 januari 2022 22:02)

  Goedenavond Wim,

  Via een collega kwam ik op uw site.
  Bij ons op school zijn er nl 2 jongens uit 1 gezin die binnenkort afscheid moeten gaan nemen van hun vader.
  Nu heb ik op jullie site echt fantastische tips gelezen waar we de jongens hopelijk mee kunnen helpen.
  Ook deze rugzak is een prachtige toevoeging.
  Mijn vraag is nu eigenlijk of wij evt ook van deze rugzak gebruik mogen maken .
  Ik werk op basisschool De Buizerd in Wijchen.
  Het zou fijn zijn als ik iets van u hoor
  Alvast heel hartelijk bedankt.

  Hartelijke groet,

  Jolanda